We hebben 521 auto's voor je gevonden
Alleen auto’s van erkende BOVAG bedrijven
Nissan betrad in 2010 als een van de allereerste fabrikanten de markt van volledig elektrische auto’s. De eerste generatie van de elektrische Leaf werd in 2013 vernieuwd en in 2017 verscheen de huidige generatie van het model. In 2022 verscheen de Ariya en in de schaduw van de personenautomarkt verscheen in 2024 de Townstar Evalia, een op een lichte bedrijfsauto gebaseerde MPV met plek voor zeven personen.
Toen de Nissan Leaf in 2011 op de Nederlandse markt verscheen, was de volledig elektrische vijfdeurs hatchback voorzien van een accu van 24 kWh. Daarmee kwam de auto – die eerst experimenteel werd ingezet voor de ontwikkeling van een infrastructuur voor elektrische mobiliteit – op papier zo’n 175 kilometer ver. Vanaf 2015 bracht Nissan een 30 kWh-versie uit met een actieradius van 250 kilometer. In 2017 verscheen de huidige generatie van de Leaf, met een fraai nieuw uiterlijk en een accu met een capaciteit van 40 kWh en later ook van 60 kWh. Daarmee liep de actieradius op tot 270 resp. 385 kilometer. Opladen van de accu van 20 tot 80% kost met wisselstroom (AC) met een laadvermogen van 6,6 kW precies vier uur. Aan een snellader (gelijkstroom, DC) en met een laadvermogen van 50 kW duurt dat drie kwartier.
In 2022 introduceerde Nissan de Ariya. Die is er met accu’s van 63 en 87 kWh en vermogens van 160, 178 en 225 kW (217, 242 en 306 pk). De eerste twee varianten zijn op de voorwielen aangedreven en hebben een actieradius van zo’n 400 en 530 kilometer, afhankelijk van de accu.
De Nissan Ariya is er ook als e-Force. Die is voorzien van twéé elektromotoren – vandaar het grote vermogen. De ene drijft de voorwielen aan en de andere de achterwielen – vierwielaandrijving dus. De actieradius van deze versie ligt op ruim 500 kilometer.
Opladen van de accu – van 20 tot 80 procent – met het maximale laadvermogen van 22 kW – kost met wisselstroom voor de kleinste accu net geen twee uur, voor de grote accu drie kwartier langer. Met gelijkstroom aan een snellader (130 kW laadvermogen) lukt het binnen het halfuur voor de kleine en binnen drie kwartier voor de grote accu.
Misschien zag je het al: de Nissan Townstar is een drielingbroertje van de Renault Kangoo en de Mercedes-Benz Citan – kleine bestelauto’s dus. De Townstar Evalia is de personenversie en wordt op de voorwielen aangedreven door een 90 kW (122 pk) sterke elektromotor gecombineerd met een accu met een capaciteit van 45 kWh. Met een laadvermogen van 22 kW is de accu met wisselstroom in 1 uur en 21 minuten op te laden van 20 tot 80 procent. Met een snellader (gelijkstroom, laadvermogen 80 kW) is dat in een halfuur gepiept. De actieradius bedraagt op papier 265 kilometer.
Een nog vrij bijzondere aandrijflijn is Nissan e-Power. Het bijzondere is dat de aandrijflijn een elektromotor, een accu én een benzinemotor combineert – modellen met e-Power zijn dus eigenlijk hybrides, die alleen volledig elektrisch rijden. De efficiënte benzinemotor dient als generator die de accu oplaadt. Die accu levert vervolgens de stoom waarmee de elektromotor de wielen aandrijft. Nissans met e-Power rijden weliswaar puur elektrisch, maar die elektriciteit komt niet uit een lader, nee, die wordt door de benzinemotor opgewekt.
Als de accu voldoende is opgeladen en er niet veel vermogen nodig is, gebruikt de elektromotor energie uit de batterij. Als meer vermogen vereist is, voorziet de verbrandingsmotor de elektromotor rechtstreeks van stroom, terwijl hij ook de accu oplaadt. AIs de bestuurder maximaal vermogen vraagt, dan krijgt de elektromotor elektriciteit van zowel de generator (verbrandingsmotor) als de accu.
Het systeem wint ook energie terug (regeneratie) tijdens het uitrollen en afremmen. Ook die energie vloeit terug in de batterij en maakt e-Power zeer efficiënt.
Bijzonder: het aandrijfsysteem houdt ook rekening met het rijgeluid. De benzinemotor laadt de accu extra bij als er meer bandengeluid is – het geluid van de benzinemotor valt dan weg tegen het rijgeluid. Als er minder rijgeluid is, werkt de benzinemotor minder of niet, zodat het stiller is in de auto.
Occasions van de Nissan Leaf koop je voor prijzen vanaf 4.000 euro voor de oudste tot vrijwel de nieuwprijs voor een jonge occasion. Een nieuw Leaf koop je voor prijzen vanaf zo’n 25.000 euro. Een nieuwe Ariya kost minimaal zo’n 42.500 euro, de oudste occasions – vanaf 2022 – hebben een vraagprijs van zo’n 32.000 euro. De nieuwe Townstar Evalia staat voor minimaal 40.000 euro in de prijslijsten, een gebruikte – je zult vrijwel alleen zeer jonge gebruikte exemplaren vinden – zitten daar nog maar net onder.
Nissan modellen met het meeste aanbod
Populaire Nissan zoekopdrachten
Carrosserie
Kleuren
Brandstof
Transmissie
Staat
Voertuigsoort
Aantal zitplaatsen
Bouwjaar