We hebben 70 auto's voor je gevonden
Alleen auto’s van erkende BOVAG bedrijven
De Volvo EC40 is een elektrische crossover met een strak design en een focus op efficiëntie. Maar wacht even, is dit niet gewoon een Volvo C40 zonder C? Ja en nee. Volvo heeft de C40 een update gegeven, inclusief een nieuwe naam: EC40. Tijd om deze compacte EV onder de loep te nemen.
De Volvo C40 werd in 2021 geïntroduceerd als de coupévariant van de XC40 Recharge. Dit model heeft altijd een volledig elektrische aandrijflijn, in tegenstelling tot de XC40 die ook met verbrandingsmotoren verkrijgbaar is. In 2024 besloot Volvo zijn elektrische modellen een nieuwe naam te geven, waarbij de letter ‘E’ duidelijk maakt dat het om een EV gaat. De EC40 is dus in de basis een C40, maar dan met een update. Op hetzelfde moment kreeg de Volvo XC40 Recharge de naam Volvo EX40.
De EC40 en de C40 zijn technisch vrijwel identiek. De wijzigingen zitten in kleine details, zoals verbeterde software en lichte designaanpassingen. Net als de C40 heeft de EC40 een aflopende daklijn, wat hem een sportiever uiterlijk geeft dan de hoekige XC40. Binnenin herken je direct het bekende minimalistische Volvo-interieur, met duurzame materialen en een Google-gebaseerd infotainmentsysteem.
De Volvo EC40 is verkrijgbaar met keuze uit verschillende aandrijflijnen. Als Volvo C40 is er keuze uit een Single Motor Extended Range met één elektromotor op de vooras met 175 kW (238 pk) en een 79 kWh-batterij. De C40 Twin Motor Performance heeft twee elektromotoren (één op elke as) met een gecombineerd vermogen van 300 kW (408 pk) en dezelfde 79 kWh-batterij. Beide varianten maken gebruik van een 400V-systeem en kunnen snelladen tot 200 kW. Daarmee laad je de batterij in ongeveer 28 minuten op van 10% naar 80%. Thuisladen met een 11 kW wallbox duurt ongeveer acht uur.
Als Volvo EC40 zijn er wat aanpassingen. We praten over een Single Motor, Single Motor Extended Range en Twin Motor Performance met achtereenvolgens 238, 252 en 442 pk. De Single Motor heeft een 70 kWh-batterij. De overige versies hebben een 82 kWh-accupakket. De actieradius komt uit op 487 tot maximaal 583 kilometer volgens de WLTP-testnorm.
De EC40 bevindt zich in een populair segment met sterke concurrenten. Een paar directe rivalen:
Tesla Model Y: populair en efficiënt, met een grotere actieradius.
BMW iX1: premium alternatief met sportieve rijeigenschappen.
Mercedes EQA: compacte elektrische SUV met luxe afwerking.
Audi Q4 e-tron Sportback: vergelijkbare coupé-SUV met nette actieradius.
Hyundai IONIQ 5: ruimer en futuristischer qua design.
Veiligheid is altijd een speerpunt geweest bij Volvo en de EC40 vormt daarop geen uitzondering. Het model is voorzien van de nieuwste rijhulpsystemen en veiligheidstechnologieën. Denk aan Pilot Assist, slimme rijondersteuning voor semiautonoom rijden, maar ook IntelliSafe: een pakket met actieve veiligheidsfuncties zoals noodremassistentie en dodehoekdetectie. Verder heeft de EC40 een sterke carrosseriestructuur bestaande uit hoogwaardig staal en een verstevigde batterijbescherming. Ook een stukje veiligheid: de topsnelheid is beperkt tot 180 km/u.
De Volvo EC40 biedt minimalistisch en herkenbaar Volvo-design, is gemaakt van duurzame materialen en kan snelladen tot 200 kW. Het infotainmentsysteem is helemaal top, dankzij een gedegen Google-basis. Aandachtspunten zijn er ook, zoals een aflopende daklijn waardoor je achterin minder hoofdruimte hebt. Er is ook geen frunk (kleine opbergruimte onder de motorkap) en het gewicht is vrij hoog. Een ding is zeker: de Volvo EC40 is een stijlvolle en efficiënte elektrische crossover met een bewezen basis. Hij biedt een degelijke actieradius, een strak interieur en handige technologie. Het is een C40 met een nieuwe naam, maar nog steeds typisch Volvo .
Volvo modellen met het meeste aanbod
Populaire Volvo EC40 zoekopdrachten
Carrosserie
Kleuren
Brandstof
Transmissie
Staat
Voertuigsoort
Aantal zitplaatsen